Грижа за кожата след бръснене

Почти всеки четвърти мъж използва одеколон за грижа след бръснене и това не бива да е така! В тази статия ние ще ви разкажем малко повече за това, какво трябва да включва грижата за кожата след бръснене и какви продукти е добре да използвате за целта.

Грижа след бръснене – това са средствата, които се нанасят на лицето ви след като сте свършили с бръсненето, за да не чувствате кожата си стегната и суха. Те я овлажняват и служат като един вид защитен слой, особено ако кожата ви е чувствителна. Ако е суха, тогава без да използвате тези средства рискувате тя да се зачерви, а също така е много по-голяма вероятността от нараняване и порязване. И именно тези козметични продукти се грижат за нея след бръснене, като също така имат овлажняващ ефект и така кожата ви няма да се изсуши допълнително. За тази цел можете да използвате следните средства - крем за след бръснене, пяна за бръснене, хидратиращ и укрепващ крем и други. Ако не знаете от къде можете да ги закупите, тогава посетете вашия любим барбершоп. В професионалните бръснарници лесно можете да поръчате и да закупите тези продукти за грижата след бръснене, а освен това барберите ще ви посъветват кои средства са идеални за вашата кожа. Основно те могат да бъдат разделени на следните категории:

  • Течни;
  • Под формата на гел;
  • Балсами;
  • Лосиони;
  • Ароматизирани масла;

Течните съдържат повече спирт и затова са подходящи за тези мъже, които имат мазна към смесена кожа. Ако обаче тя е суха, тогава не използвайте тези средства, тъй като те ще я изсушат допълнително.

Ако кожата ви е суха или чувствителна, тогава за вас идеално решение са балсамите. Те са нежни и ще успокоят кожата ви след бръсненето, без да се получава раздразнение и зачервяване на кожата. Ако пък имате нормална кожа, тогава можете да изберете средствата за грижа под формата на гел.

Кога грижата след бръснене е задължителна:

  • В случай, че често се порязвате поради невнимание;
  • Ако кожата ви е мазна, чувствителна или суха;

Какво представлява одеколонът?

Одеколонът - това е аромат, който е бил създаден, за да ухаят мъжете приятно. Той е бил изобретен в Германия в град с името Cologne. Съществува стереотип, че мъжете трябва да използват одеколон, а жените – парфюми. Това не е правилно, тъй като и мъжете и жените могат да ползват одеколоните и парфюмите.

Самите одеколони се фиксират на топлината на тялото, като това значи че те трябва да се нанасят на точките, където пулса се променя –шията и китките. Освен това, не бива да се нанася директно върху дрехи, тъй като те могат да оставят петна на тях.

Трябва да запомните, че одеколонът е просто ароматизатор и той в никакъв случай не се явява антисептик или дезодорант. Това средство не може да ви помогне да се справите с лошата миризма или с нараняванията по кожата. За тази цел използвайте специализираните продукти, докато одеколоните можете да използвате просто за да оставите лек приятен ароматен завършек по кожата си.

Запомнете, че основната функция на средствата за грижа за кожата на лицето след бръснене е да я успокоят и овлажнят, а също така имат антисептичен ефект. Те стимулират възстановяването на клетките на кожата и ги подхранват. Именно затова ви съветваме да избирате тези продукти, които включват в състава си само натурални средства, където не присъстват синтетичните ароматизатори. Това е особено важно, ако кожата ви е чувствителна, тъй като може да се получи раздразнение или дори алергична реакция. Обърнете внимание на тези средства за грижа след бръснене, които съдържат натурални масла, растителни екстракти, минерали и така нататък. Ако все пак изпитвате трудности с избора, тогава просто се обърнете за помощ към вашия барбер в любимата ви бръснарница.