Какво да изберете – балсам или масло за брада?

С всеки изминал ден пазарът става все по-богат откъм продуктите за грижа за брадата. Едни от най-честите въпроси са, каква именно е разликата между маслото и балсама за брада, както и кой от двата продукта е по-подходящ за ежедневна употреба.

Нека отначало да разгледаме тези два продукта и какво точно представляват те, както и за какво се използват. Масла за брада – това е смес от ефирни масла, които са необходими за да се подхранва кожата и брадата. Те правят брадата ви мека и послушна, а освен това имат много приятен аромат. Заедно с това придават здравина и блясък, като същевременно намаляват раздразнението на кожата.

Балсамите за брада също имат масла в състава си, но те не са единствения компонент в тях. В тези продукти за грижа за брадата се съдържа също така и пчелен восък, като така с него може да се постигне добра фиксация. Балсамът ще се погрижи, едновременно да придаде желаната форма на брадата ви, дори ако тя е непослушна и трудно се справяте с тази задача.

Част от мъжете, които са почитатели на брадата, използват тези средства по отделно, докато други залагат и на двете. Това не е грешка, защото техните предназначения са различни и можете смело да използвате в арсенала си и двата козметични продукта.

Защо мъжете използват масло за брада?

Едно от основните предимства на маслата е това, че те имат множество полезни свойства. Те могат да се използват на бради с различна дължина, като тези продукти ще ви помогнат:

  • Да имате мека брада;
  • Да подхранвате кожата си, Да намалее сърбежа;
  • Да се увеличи гъстотата на брадата;

В бръснарниците се използват най-различни масла, именно според нуждите и желанията на клиента.

Кога е по-добре да използвате балсам за брада, а не масло?

Този продукт отлично ще се справи със задачата да укроти дори и най-непокорната брада. Балсамът ви осигурява постоянен контрол над външния ви вид и ви помага да съхраните формата на брадата ви в идеален вид през целия ден. Заради по-плътната си консистенция в сравнение с маслото, той покрива всеки косъм и го прави визуално по-плътен. Именно затова професионалните бръснарници винаги имат в арсенала си богат избор от различни балсами.

И докато маслото придава лек блясък на брадата, то балсама не прави това и в този случай той ще е идеален избор за вас, тъй като създава един вид матово покритие, тоест практически не се забелязва.

Предимства на балсама за брада:

  • Подхранва кожата и брадата;
  • Осигурява допълнителна плътност;
  • Има матово покритие;
  • Лесно стилизиране на брадата;
  • Може да се използва и като вакса на мустаците;
  • Има приятен аромат;

Както може би и сами вече забелязахте, тези два продукта имат определено сходство помежду си, но все пак основните им задача са насочени върху решаването на различни проблеми и ефектът от употребата им има различен резултат.

Съветваме ви да нанасяте средствата на чиста и леко влажна брада, тъй като така полезните съставки от продуктите максимално силно се поемат от нея. В заключение ще добавим, че основната задача на маслото е да подхранва брадата и да се грижи за нейната здравина, докато балсама е по-скоро стилизиращ продукт.