Барберпол

Цветовете на барберпола са наследство от една (за щастие) отдавна изчезнала епоха, когато хората са ходили на бръснар не само за подстригване или бръснене, но и за извършане на флеботомия (кръвопускане) и други медицински процедури. През средновековието флеботомията ,която включва разрез на вената и позволява на кръвта да се оттече, служела за лечението на широк спектър от болести, започвайки от болки в гърлото и стигайки чак до вадене на зъб.

Монасите които са извършвали тези процедури, често са използвали услугите на брсънарите, тъй като те са боравили с изключително остри инструменти.

Амброаз Паре се счита за бащата на съвременната хирургия. Той започва своята кариера като бръснар–хирург. Външият вид на барбърпола е свързван с това кръвопускане. Червеното представлява кръвта, а бялото - превръзките използвани за да се спре кървенето.

В Европа барбърполовете традиционно са червени и бели,докато в Америка се добавя и синият цвят. Съществува теория която твърди, че синьото е символ на вените отрязани по време на флеботомия, докато друга интерпретация предполага, че синьото е добавено към барбърпола като знак на патриотизъм и кимване към знамето на нацията.

До средата на 1500 г. на английските бръснари е било забранено да предоставят хирургични услуги, но все още са имали заъболекарски права. До 1745 година, обаче, бръснари и хирурзи, остават част от една и съща търговска гилдия. През 19 век, флеботомията вече почти не се е считала за полезна и необходима медицинска услуга. Въпреки това, до ден днешен, тя все още се използва за лечение на определени състояния.