Прическа Man bun за средна и дълга коса

Митът за това, че дългата коса не може в да бъде елемент от модерния мъжки образ, беше опроверган завинаги с появата на прическа ''Man bun''. ''Bun'' в буквален превод от английски означа кок, тоест пълното име на прическата се превежда като мъжки кок. Трендът започна навлиза масово, дори и в звездните среди, преди около 1 година и сега е в пика на популярността си.

Днес вече не може да се каже, че кокът не е мъжка прическа, защото благодарение на тази тенденция, той се превръща в част от мъжката визия и много млади мъже избират именно него като допълнение към стилния си образ. Подобен тренд успя да разруши за много малко време всички стереотипи около това дали един мъж може да си позволи да носи дълга коса или не. Този тип прическа никога няма да остане без внимание и ще привлича към себе си женските погледи.

История

Подобно на «Top-knot» и тази прическа води своето начало от японските самураи, за които тя е била традиционна. Именно благодарение на нея, шлемът им се е задържал по-добре на главата по време на битките. След известно време тя дори се превръща в начин да се покаже социалното положение и голяма част от мъжете в японските семейства са избирали нея, тъй като така те са се отличавали от нисшите слоеве на обществото. За несъответствие на прическата и статуса на японеца, той е можел да понесе жестоко наказание, като именно затова по-бедните не са си позволявали да носят тази прическа.

Популярността на «man bun» днес може да се обясни много лесно с това, че тя изглежда оригинално и същевременно позволява на мъжете да се почувстват като истински „войни”, които се отличават с всичките качества присъщи им, като честност, мъжественост, великодушие и преданост. Заедно с всичко това, няма как да се пренебрегне и факта, че тя е изключително лесна за поддържане и удобна за носене.

Подобна прическа е идеална за тези от вас, които не са готови да се сбогуват с дългата коса и не искат кардинално да променят външния си вид. Ако се доверите на професионален барбер, тогава и вие, много бързо, ще можете да се почувствате като истински самурай.

  • Като за начало трябва да се подравни косата, за да изглежда поддържана;
  • След това косата трябва да се измие, да се нанесе балсам или маска, която да я омекоти;
  • Следващият етап е хубавото сресване на косата и събирането на висока опашка;
  • За да фиксирате всичко можете да използвате пяна или мус;

Последно време се появиха много вариации на тази прическа - идеално равна или пък напротив леко разрошена. Страхоно допълнение към подобен тип прическа е и леката брада, която може да бъде оформена по различен начин при вашия барбер.

Звезден стил

Източник на вдъхновение несъмнено е станал барман от Бруклин, който често е носил тази прическа . Той дава началото на този тренд, като по онова време хипстърите и музикантите са започнали, основно, да залагат на тази визия. Звездите, които предпочитат «Man bun» са Орландо Блум, Леонардо Ди Каприо, Джаред Лето, Крис Хемсуърт и други.